მწვანე ბარდა შეიცავს B ვიტამინებს, კაროტინს, ვიტამინებს C და PP, მარილს, რკინას, კალიუმს და ფოსფორს. ნაყოფი შეიცავს მაღალი პროცენტული რაოდენობის ანტიოქსიდანტებს, ცილას, მინერალებს, კალციუმს და რკინას. მისი მიღება ამცირებს კიბოს განვითარების რისკს ორგანიზმში. იგი არეგულირებს წნევას და ხელს უშლის დაბერების პროცესს, აახალგაზრდავებს კანს.
მწვანე ბარდა შეიცავს სელენს, მთელ რიგ რადიოაქტიურ ლითონებს. უძველეს ინდოეთში და ძველ ჩინეთში, იგი სიმბოლოა ნაყოფიერების და კეთილდღეობის. ძველ საბერძნეთში და ძველ რომში, ბარდა მთავარი საკვები იყო. საფრანგეთში XVI საუკუნეში ბარდასთან ერთად შემწვარი ბეკონი უძვირფასეს საკვებად ითვლებოდა მეფისთვის!
მწვანე ბარდა შეიცავს ვიტამინ B, კაროტინს (პროვიტამინი), მის შემადგენლობაში არის კალიუმი, მანგანუმი, რკინა და ფოსფორი. იგი შეიცავს ამინომჟავებს. კარგი საშუალებაა დერმატიტის და კრუნჩხვების დროს. მასში შემავალი სელენი განიხილება, როგორც ანტივირუსული აგენტი. მწვანე ბარდა ბლოკავენ ორგანიზმში რადიოაქტიურ ლითონებს. ხალხურ მედიცინაში, ფოთლებისა და ნაყოფების გამოიყენება შეიძლება შარდმდენად, ხელს უწყობს თირკმელებში ქვების დაშლას. იგი შველის გულის დაავადებებს, მაღალი არტერიული წნევას. მისი სისტემატიური ჭამა ნებისმიერი ფორმით აჩერებს დაბერების პროცესს.
სტატიის ავტორი - მაიკო ლომსაძე, სრული პროფესორი, დოქტორი
შენიშვნა: გირჩევთ გაიაროთ სრული დიაგნოსტიკა, რადგან არცერთი დაავადება ერთ ორგანოში არ წარმოიშვება სხვა ორგანოებში დარღვევების გარეშე. გაგიჩნდათ კითხვები - მიმართეთ საიტის ფორუმს!