ბულგარული წიწაკა (რუს. Болгарский перец, ინგ. Bulgarian pepper)
ბულგარული წიწაკა მდიდარია ვიტამინებით და მინერალებით. შეიცავს ბეტა კაროტინს (ვიტამინი A) და ვიტამინი C-ს, რომელიც ხელს უწყობს ორგანიზმს იმუნური სისტემის განვითარებაში. აუმჯობესებს კანისა და ლორწოვანი გარსის ფუნქციას.
მისი შემადგენლობა შეიცავს B ვიტამინებს, წიწაკა სასარგებლოაა დაქვეითებული მეხსიერებისას, უძილობის, სტრესის, დეპრესიის. შეშუპების, დერმატიტის, დიაბეტის, და ზოგადად დაღლილობის დროს. ბულგარული წიწაკის შემადგენელი ვიტამინების P და C-ს დახმარება გამოიხატება სისხლძარღვთა კედლების გაძლიერებაში. დიდი მოცულობით შეიცავს რკინას, თუთიას, იოდს, კალციუმს, ფოსფორს, მაგნიუმს და სხვა ელემენტების. ბულგარულ წიწაკა აუცილებელია ოსტეოპოროზის, ანემიის, ვიტამინების დეფიციტის და ადრეული სიმელოტის დროს.
წიწაკას, ხელს უწყობს მადას, ასტიმულირებს კუჭსა და პანკრეასს, ამცირებს არტერიულ წნევას.
ფრთხილად იყავით ბულგარული წიწაკის გამოყენებისას! ბულგარულ წიწაკას აქვს უკუჩვენება შემდეგ დაავადებებზე:
გულის არითმია, კოლიტი, წყლულოვანი დაავადებები, გასტრიტი მაღალი მჟავიანობა კუჭის წვენის, ქრონიკული ღვიძლის და თირკმლის დაავადება, გაღიზიანება ნერვული სისტემა. მწვავე კორონარული არტერიების დაავადება (სტენოკარდია).
სტატიის ავტორი - მაიკო ლომსაძე, სრული პროფესორი, დოქტორი
შენიშვნა: გირჩევთ გაიაროთ სრული დიაგნოსტიკა, რადგან არცერთი დაავადება ერთ ორგანოში არ წარმოიშვება სხვა ორგანოებში დარღვევების გარეშე. გაგიჩნდათ კითხვები - მიმართეთ საიტის ფორუმს!