კივი შეიცავს უნიკალური შემადგენლობის ვიტამინებს, განსაკუთრებით C ვიტამინს. 100 გ კივი შეიცავს 92,7 მგ ვიტამინ C-ს, ეს არის თითქმის ორჯერ მაღალი შემცველობა, ვიდრე საშუალო ზომის ფორთოხალში, გრეიფრუტში, ან მწარე წიწაკაში.
მიუხედავად იმისა, რომ კივი კარგავს ნაწილ C ვიტამინს შენახვისა და ტრანსპორტირების დროს, ეს ზარალი უმნიშვნელოა. ამის მიზეზი კი გარკვეული მჟავიანობაა, რომელიც უზრუნველყოფს C ვიტამინის და სხვა ვიტამინების შენარჩუნებისა.
ვიტამინი E დიდი რაოდენობით შედის კივში, რომელიც მას მაღალი სამკურნალო ხილად აქცევს. კივი გამოირჩევა დაბალი კალორიულობით.
ვიტამინი B9 შედის კივში. ეს ვიტამინი ბევრ ხილის სახეობაში არ გვხდება. ეს არის ფოლიუმის მჟავა. მას შეიცავს ძირითადად: მწვანილი, ზოგიერთი ხილი და ბოსტნეული, ასევე ღვიძლი, მაგრამ მათში ფოლიუმის მჟავის შემცველობა დაბალია, ვიდრე კივში. ვიტამინი B6 სჭირდება ორგანიზმს. ეს ვიტამინი აუცილებელია ორსული ქალებისა და მეძუძური დედებისათვის. ვიტამინი B6 დიდი რაოდენობით ჭირდებათ ბავშვების და მოხუცების. კივი შეიცავს შემდეგ ვიტამინებს: 1. C - ასკორბინის მჟავა, 92,7 მგ 2. E - tocopherol 1.12 მგ 3. A - retinol 0,026 მგ 4. B1 - Thiamine 0.027 მგ 5. B2 - Riboflavin 0.025 მგ 6. B3 - Niacin 0,340 მგ 7. B6 - pyridoxine 0,630 მგ 8. B9 - ფოლიუმის მჟავის 0,250 მგ
სტატიის ავტორი - მაიკო ლომსაძე, სრული პროფესორი, დოქტორი
შენიშვნა: გირჩევთ გაიაროთ სრული დიაგნოსტიკა, რადგან არცერთი დაავადება ერთ ორგანოში არ წარმოიშვება სხვა ორგანოებში დარღვევების გარეშე. მხოლოდ კომპლექსური მკურნალობა იძლევა სასურველ შედეგი. გაგიჩნდათ კითხვები - მიმართეთ საიტის ფორუმს!